Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Hilang Selera Makan

good morning baby,

pagi ni mama rasa sedih pada diri mama sendiri sebab sebelum mama pregnant, mama suka sangat makan. makan banyak-banyak. dah jadi signature kot bila ada event apa-apa, semua orang encourage mama makan banyak sebab diorang kata mama makan berselera sungguh. haha. padahal diorang tak tau mama memang pelahap. kuikui.

kalau kat rumah, mama suka masak itu ini, kadang-kadang rajin buat kek bagai. tak boleh tengok resepi best sikit, mama nak try. masa besday papa haritu mama masak banyak sangat sampai rasa penat berdiri lama. hoho. padahal yang makan dua orang je. hehe.

tapi lepas baby ada dalam perut mama, mama hilang selera makan. time Dr. Marsita (Pusrawi) suruh diet dulu takde pulak mama bersungguh-sungguh diet makan. btw, mama is overweight sayang. tu sebab Dr. Marsita suruh mama turunkan berat badan so that mama boleh pregnant. tapi alhamdulillah, with this overweight mama still boleh pregnant. itu semua urusan Allah kan.

dah dua minggu mama tak selera makan. asyik loya & muntah je. dah takde rasa ghairah dengan makanan. kalau dulu mama boleh makan satu pinggan penuh, dengan lauk setimbun, kalau sedap siap bertambah lagi, tapi sekarang mama tak lalu semua tu. mama makan pon setakat nak hilangkan lapar je. sian baby mama ni.

untuk breakfast pagi ni, mama beli mi goreng sikit je. tak penuh pon satu polistrin tu. tapi bila mama makan, suku je mama lalu. balance tu mama tak tau nak makan bila. so apa je yang baby makan dalam perut mama kalau mama makan sikit kan? sian baby.

mama ada minum susu Anmum Materna perisa coklat. tapi bila mama minum, badan rasa tak selesa. nak muntah. padahal sebelum pregnant, mama memang pantang dengan coklat. pantang jumpa coklat, mama beli. tak kisah sedap ke tidak, murah ke mahal, memang la mama telan. mama tau ni simptom orang mengandung, tapi mama kena kuat kan? mama dah tak mampu nak masak setiap malam untuk papa. so sekarang, papa sorang je yang bersilat kat dapur. sediakan makanan untuk mama. papa la yang masak air, papa la yang masak nasi, goreng itu ini, buat bubur, buatkan mama susu. rasa mengada-ngada la pulak kan. hehe. sebab dulu papa penah cakap, kalau mama pregnant, papa akan masak untuk mama. so this is the time! hehe.

kerja baru mama sekarang ni memang rilek sikit. jadi seketeri la katakan. haha. so mama ada can la nak rehat-rehat, tak banyak bergerak. tapi still mama rasa loya-loya, rasa nak muntah. so sayang, baby bagi can kat mama dalam seminggu dua ni, mama nak perbaiki selera makan mama. for sure lepas ni mama akan cover selera makan mama. nanti bila mama dah makan banyak, baby sedut semua tau. hehe.

to readers, you all time pregnant macam I jugak ke? hmm..

16 comments:

Ieshanis said...

Sy pun ilang selera mkn, dulu kalau sdp bertambah2. Skang ni nak habiskan satu pinggan pun tak dapat. Paling sket 2 sudu mkn dah tamau. En husband yg tlg habiskan...he3.

youramirah said...

ieshanis,

betul betul. kalau dulu tu la yg feveret, time beli kemain rakus tapi kunyah sekali dua dah tolak tepi. sian hasben yg naik badan. hihi.

salam kenal!

Anonymous said...

hi .. i preggy 21 bulan.. berat badan almost 60kg,, kuat makan .. jd dbkl if husben py x hbs smua saya clearkan.. but masa ni... bau nasi pun mual.. dah smggu apa pun xley nk mkn.. mkn just kuantiti sikit sesuap dua... alahai..... :(

Anonymous said...

correction ! 2 bulan.. hehehehehe tgk! taip pun xlarat... sob sob

Anonymous said...

Sy pn prgnt 2 bln..selera mkn tbe2 hilg..prut lpr tp xtau nk mkn ape..nsi mkn bpe suap je dh xselera..hmm begini la nsib org mngndung..

Anonymous said...

Thank you for any other excellent article. Where else may anyone get
that type of info in such a perfect manner of writing?
I have a presentation next week, and I'm on the look for such information.

My web-site - org.ua

Anonymous said...

Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask.
Would you be interested in trading links or maybe guest authoring
a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of
the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each
other. If you happen to be interested feel free to send me an email.
I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!


Here is my web page; How To Get Rid Of Stretch Marks

Anonymous said...

I think the admin of this web page is actually working hard in favor of his web site, as here every information is quality
based material.

Here is my web site - Mederma Stretch Mark Therapy

Anonymous said...

I will immediately grab your rss feed as I can
not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
Do you have any? Kindly allow me realize in order that
I may subscribe. Thanks.

Here is my blog post: www.ekofootball.com

Anonymous said...

Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it's truly informative. I am going to watch out for brussels. I'll appreciate if you
continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
Cheers!

Here is my web-site; buy solar cells bulk uk

Anonymous said...

Great items from you, man. I have understand your stuff previous to and
you're just extremely magnificent. I actually like what you've got here, really like what you're stating and the way in which wherein you are saying it. You make it enjoyable and you still care for to stay it wise. I cant wait to learn far more from you. This is actually a terrific site.

Look into my weblog :: freekh.com

Anonymous said...

I blog quite often and I truly thank you for your content.
The article has truly peaked my interest. I'm going to take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

Here is my web blog http://encyclopedie-beaute.com

Anonymous said...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

Feel free to visit my site - stretch mark lotion

Anonymous said...

If you want to take much from this paragraph then you have to apply these
strategies to your won webpage.

My webpage - http://projectwiki.herlig.net/

Anonymous said...

salam perkenalan.. sy bru nk menjadi ibu... kandungan bru nak masuk 2bulan. selera makan pown dh slow. sblom ni makan xingt suami dh.. tpi lpas pregnant ni, selera makan tu dh hilang.. nasi memang sy xboleh makan tros.. so, terpaksa cari makanan lain.. sian bby lam perot nih.. :(

Munira Mustafa Kamal said...

Salam ziarah dear, saya boleh relate sangat hilang selera makan tu. Kita yang sebelum ni selera makan memang awesome tiba2 mkn pun tak lalu...huhu

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up