Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Makanan Suami Isteri Untuk Hamil

Oh cut it short, this is my situation ;

I am married on 5th June 2009 (means sudah 1 tahun 8 bulan), both of us are overweight.

We went for fertility check up at Pusrawi Hospital on September 2009, consulted with Dr. Marsita Mansor, a very good specialist. since Pusrawi is an Islamic Hospital, she treat us in Islamic way too.

After a few test, we have been informed that we faced a problem on :

- cyst (cantik je duk pagar kedua-dua ovari saya tau!)
- while my husband have a problem on sperm count

then Dr. Marsita explain our situation :

- untuk saya, perlu turunkan berat badan kepada berat badan ideal. hopefully by reducing it, the cyst will no longer in my ovary. plus, Dr. Marsita kata hormon lelaki saya lebih tinggi dari hormon wanita, and it has effects the hormon balancing. bila hormon tak balance, maka tiada @ kurangnya pengeluaran telur yang dihasilkan oleh ovari. in my case, kalau telur produced pun, telur still tak boleh keluar dari ovari sebab cyst tu dah block ovari. itu sebabnya telur saya tak dapat disenyawakan dengan sperm husband. ok dah faham kan?

- untuk my husband, his sperm only 5millions upon collection. normal count will be 20millions. banyak kan bezanya? itu pun Dr. kata dalam 5millions tu tak tau la elok ke tidak, able to swim ke tidak, berkualiti ke tidak. so that's why, I am not pregnant. untuk husband, Dr. syorkan macam-macam ubat. and ubat-ubatnya ialah : minum susu kambing cap HR, madu cap Manuka, makan habbatus sauda, minum minyak zaitu from Turki atau kawasan2 yang sewaktu dengannya, makan buah delima, ikan patin, belut, ikan keli@sembilang ditambah dengan a few supplements e.g. Tribestan, Speman by Himalaya, and Centrum. semua tu untuk stok sebulan dah almost RM1k untuk my husband sahaja!

due to the high cost of treatment, kitorang decided to stop the consultation. tapi, kitorang still ikut arahan Dr. untuk makan ubat-ubat yang disyorkan tapi on and off jugak lah due the economy situation la. hehe.

tapi lately, stok supplements dah berkurang, but we still consume susu kambing continuously. umpama susu kambing tu dah jadi minuman harian la kiranya. banyak khasiat susu kambing ni sebenarnya tapi tak larat la nk list down, cari sendiri lah ye. hehe.

so dengan izin Allah subhanahuwataala, maka mengandunglah saya kini - 7 minggu. Allah Maha Berkuasa kan. so pada semua kawan-kawan yang belum pregnant, makanlah makanan yang seperti saya senaraikan tu dan bertawakkallah. Allah Maha Pemurah. Dia selalu dengar doa kita. tapi apapun, be positive ye. jangan anggap kita tak pregnant, Allah tak sayang kita. ok nak kasi ayat kliche, 'sesuatu yang berlaku, pasti ada hikmahnya'. tak gitu? hehe.

16 comments:

Anonymous said...

dr marsita is abig fat liar..tu laer dia kena buang from all hopital

youramirah said...

Really? Patut pon sekarang dia dah takde kat Pusrawi, attached with Kohilal tak silap. U ada experience dengan dia ke?

manjacintaungu said...

kenapa ckp dr marsita menipu? boleh explain?
saya pernah bersalin dgn dia, so far i'm really satisfied with her, very nice person. now dia dah bukak klinik sendiri.

Anonymous said...

Assalam..aáh ye..blh bgtau knapa Dr Marsita is a big fat liar?jgn fitnah,b'dosa..klu btol u ade exp treatment with her,pls explain n share ur story wth her..m now treated by her..so i nak tau jgk knapa..

lovelyweddings said...

Dear sister, I'm happy n grateful to Allah to hear this good news. Sbb saya juga pernah menunggu lebih 2 tahun utk mengandung lagi selepas keguguran. May Allah take care of you, thank u for your sharing.

Btw, saya dengar Dr. Marsita mmg seorang doktor yang baik, walaupun tak pernah bertemu. May Allah protect us from the evil eyes.

Anonymous said...

yup..she is nice dr..so far ok jer ngan die ...everything start with doa..but klinik die penuh n kn tggu lame..2 yg ln ade tahap kesabaran yg tinggi..

youramirah said...

dear all,

Dr. Marsita is the best gynae in town ok! suka sebab mula-mula masuk bilik dia, mesti dia datang kat kita, salam & cium pipi. ada any doc (ofkos pompuan la kan) yang treat u that way? itu baru mukadimah, belum dengar dia bagi advise la. =)

apa pun, believe in Allah. because He is the One yang create that best gynae anyway. =)

Unknown said...

salam amirah... sy nk tnya awk ada mslh apa2 ke?? sy xde mslh apa2,period ok. cuma nk tnya boleh ke sy amalkan shavatari himalaya tu??

youramirah said...

salam,

saya ada cyst di kedua2 ovari yang menyukarkan saya untuk mengandung. doc syorkan Shatavari Himalaya tu. alhamdulillah saya dapat mengandung normal macam orang lain (tanpa bantuan IVF, IUI etc.) tapi sekarang saya tak consume lagi, sebab tengah breastfeed anak. risau effect pada susu. maybe lepas ni boleh consume semula. kalau awak takde masalah apa-apa, boleh je makan Shatavari ni untuk kekalkan kesihatan rahim. sekarang kan penyakit pelik2. better protect than cure. =)

Anonymous said...

Salam...nk tanya awak ada mkn x habbatussauda sblm pregnant?sbb sy ade terbaca kalau kita ttc, xblh mkn.sy da konfius lah..minta pandangan awak ye..

Anonymous said...

Awesome! Its truly awesome paragraph, I have got
much clear idea about from this article.

My blog post; buy solar panels from china direct

Anonymous said...

I like what you guys are usually up too. This kind of clever work
and exposure! Keep up the fantastic works guys I've you guys to my own blogroll.

my weblog :: stretch mark Lotion

Anonymous said...

An interesting discussion is worth comment. I think that
you ought to publish more about this subject, it may
not be a taboo matter but typically people do not talk
about these topics. To the next! All the best!!

Here is my web site: How to get rid of stretch marks

Anonymous said...

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read all at one place.


Here is my blog; mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

Sy da kawen slame 8ta0n,1ary t'bce sal shatavari ni n sy pn try la.dgn izin allah sy pgnent gak akhirnya.

angel6767.angela said...

Salam....sya nak tanya...ubat shatavari tu bole normalkan period cycle x kalau ade masalah period x teratur? N ubat kapikachu tu bole diambik oleh pempuan x?

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up