Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Surat Untuk Anak Mama

Dear anak mama,


Semalam mama MC, sore throat yang sangat teruk sampai telan air liur pon seksa. malam sebelum mam muntah banyakkk. sampai sayur breakfast pon keluar tau! pastu mama mintak tolong papa carikkan ubat demam masa first time mama demam @6weeks tak silap. confirm ubat tu selamat untuk dimakan la kan time pregnant ni. tapi bila dah jumpa, papa tak kasi mama makan ubat batuk tu sebab dah 2 bulan lebih dah. lagipun ubat tu time anak mama 6 weeks, sekarang dah 17weeks. kot kot la dosage tak sama ke ape kan. mana la papa mama tau, kitorang tak amek medic. huhu.



Anak mama nak tau,



mama merajuk sikit sebab papa tak kasi mama makan ubat padahal mama dah tak larat sangat dah. papa suruh minum air suam je campur madu sikit, kot kot la leh lega kan sikit ke. tapi hampeh, Allah nak uji mama. dah lama mama tak demam macam ni.



pastu macam biasa time pregnant ni memang mama akan terjaga tengah malam nak melepaskan air. papa sah-sah la dah terbongkang kuak lentang bagai, mama gi dapur senyap-senyap mama minum ubat batuk tu sesudu. oh lupa, sebelum minum tu mama baca ayat ni,





mama selalu baca doa tu sebelum makan sebab mama takut makanan yang mama makan tu tak sesuai dengan anak mama. so far alhamdulillah, kalau ada benda yang mama tak serasi, mama akan muntah balik. tapi bila lepas muntah memang mama melepek habes la. siap pakej nangis sampai tetido. (ha yang ni papa tak tau sebab mama tido kasi bontot sama dia. haha)



Pastu kan anak mama,


bangun sok pagi kahak keluar setimbun. haa, musti effect ubat batuk semalam ni kan. bagus bagus. mama yakin betul yang ubat 2 bulan lepas tu mama boleh makan lagi sebab itu ubat time mengandung. lebih kurang pukul 11 camtu, mama pegi klinik (siap drive lagi padahal sejengkal je. hehe) mama siap bawak ubat batuk yang mama makan malam tadi tu sebab nak kompomkan dengan doc yang mama makan ubat yang betul. kalau salah musti mama tak boleh maafkan diri sendiri. huhu.


unluckily doc zalina takde, so doc yang ada buat locum je lah. doc kata mama mutnah sebab kahak nak keluar. maybe part of pregnant allergic jugak. doc check BP mama normal (tobat next check up mama tak nak jalan bebanyak & lelaju macam haritu). pastu hulur kat doc tu ubat batuk yang mama makan. mama cakap;


ni doc zalina yang kasi. saya minum sebab tak tahan sakit tekak.


pastu doc kata;


ok, boleh makan.


yippie!! suka suka. ibu mama selalu pesan, jaga kesihatan, jangan makan ubat sembarangan. ikut cakap doc. sebab sepupu mama ada yang down syndrom sebab time tu makngah mama demam, dia main taram je makan ubat batuk tanpa nasihat doc. so mama taknak macam tu.


Anak mama sayang,


dah lama mama tak tengok anak mama ni. eksaited sebenarnye nak tau baby boy ke girl. mama dah beli barang-barang sikit. of course kaler pink la kan sebab mama kan suka pink. tapi rasanya nak tukar ke merah la kot, universal sikit boy ke girl pon boleh pakai. kalau boy mama tak yah pikir nak beli baju bebanyak sebab makngah & maklong baby dah standby nak kasi baju2 time abang Abdullah, Muhammad & Aydeen tecik-tecik dulu. tapi kalau baby girl, alamatnye mama boleh bersuka hati membeli segala mak nenek kaler pink!! suka suka.


Sekarang ni mama tengah tunggu berita kawan mama approx. bersalin harini. so kalau dah keluar, boleh balik seremban tengok dia & baby dia. nanti mama buh gambar kawan baby k!

7 comments:

Farah Farly said...

like ^^

youramirah said...

uik? farah baca blog ni? tokujut den! kena letak button like la kan camni. hehe. btw, doa tu yg kita ckp nak elak mudarat tu. so sebelum makan pedas2@seafood, baca ek. tp klu dah tau seafood tu xleh makan, agak2 la. haha

Anonymous said...

Hi there to every body, it's my first pay a quick visit of this blog; this web site includes awesome and really good information in support of visitors.

My website :: fr.wiki.eagle.ru

Anonymous said...

Hello, the whole thing is going perfectly here and ofcourse
every one is sharing facts, that's really excellent, keep up writing.

my site stretch mark removal and home remedy

Anonymous said...

I read this post completely regarding the comparison of latest and preceding technologies, it's remarkable article.

Feel free to visit my homepage - How to get rid of stretch marks

Anonymous said...

Just desire to say your article is as amazing.

The clarity to your post is simply spectacular and that i can suppose you are
an expert in this subject. Fine along with your permission allow me to clutch your RSS feed
to keep updated with approaching post. Thank you 1,000,000 and
please continue the rewarding work.

Here is my website - wiki.gw.free.fr

Anonymous said...

I have been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I by no means
discovered any attention-grabbing article like yours. It's beautiful price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the internet will be much more helpful than ever before.

Review my page pipshunter.com

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up