Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Jaundice Arsyad Hadi

Arsyad Hadi  kena jaundice ngam-ngam bila mama dah discaj hospital. maybe sebab mama pon xreti sangat nak handle baby sendiri, so mama biar je Arsyad Hadi tido lelama. sayup je budak tecik ni tido. rasa macam nak masukkan balik dalam perut pon ada. hehe. sebab I told you, mama rindu nak jaga dia time dia dalam perut. mama rindu nak bawak dia ke hulu ke hilir boyot-boyot tu. huhu. mama rindu perut buncit mama!! nak pregnant lagi doc dah pesan siap-siap, 'puan kena planning ye untuk next baby. at least 2 years.' huhu. nak dapatkan Arsyad Hadi ni pon mama papa tunggu almost 2 years sayang. takpelah, Allah Maha Mengetahui kan?

pas discaj, mama balik rumah mertua kat Putrajaya. kasi can atok & nenek nak jaga since mama dah plan untuk pantang kat umah Seremban. so balik je Putrajaya, muka Arsyad Hadi dah naik tompok-tompok merah. doc kata kalau ada tompok merah tu maknanya baby dah kena jaundice la tu. Allahuakbar. mama ingatkan alahan la konon. pastu malam pertama kat Putrajaya, Arsyad Hadi dah mengaruk malam-malam. serius mama xcukup tido. nak kejutkan papa bukannya dia boleh bagi susu kan? tetttt. hihi. pastu teringat kawan-kawan pesan, baby yang kena jaundice memang kuat tido. so kalau dia xleh tido tu kasiklah susu. masalahnya, baby mama ni bila dah dapat puting mama, terus terlolap. mana la nak kenyang ye tak? sudahnya breast mama dah bengkak. sakitnye masyaAllah, nak letak tangan kat sisi pon sengsara. huhu. mama dah beli pam, tapi pam dah ada kat Seremban. terpaksa la picit-picit dalam keadaan sengsara tu. sampai satu tahap, bila Arsyad Hadi hisap belah kiri, yang belah kanan menitik-nitik. camtulah sebaliknya. paling teruk, time mandi pon menitik-nitik. sedih mama. rasa failed sebab tak mampu didik Arsyad Hadi untuk minum susu mama. kawan-kawan pesan lagi, kejutkan baby untuk menyusu, at least 2 jam sekali. bayangkan dalam satu malam, lebih 3 kali Arsyad Hadi terjaga untuk menyusu, tapi bila dah dapat puting mama, hisapnye kejap je, kemam yang lebih. tak boleh jadi ni, esok nak bawak gi klinik jugak.

esoknya, papa usha klinik kesihatan putrajaya yang kat P9 tu. first gi kaunter pendaftaran dulu. since baby mama xsempat nak ada buku baby lagi (something like buku merah untuk preggy mom tu), so nurse advise pegi lab terus untuk amek darah. pastu dalam lab, papa pon masuk sekali. mama letak baby depan nurse, mama nampak nurse kuarkan jarum nak cucuk baby kat tangan. pastu boleh pulak nurse ngok tu tersalah cucuk, xkeluar pon darah baby. masa tu mama geram sangat sampai menitik air mata tengok baby mama meraung. sebab masa marah admit kat labour room dulu, doc pelatih tu tersalah cucuk mama, so mama tau rasa sakit salah cucuk tu cemane. mama yang besar gedabak ni pon tak tahan, inikan pulak baby mama yang baru 3hari time tu. sengal punye nurse! sib baik mama keje PA, kalau mama keje nurse, mama cucuk balik anak dia. haha.

dah sudah tu jumpa doc plak. doc kata reading jaundice Aarsyad Hadi quite high. 250. so doc advise mama kerapkan bagi baby nyusu badan. fine. pastu mama kena datang lagi esok untuk tengok trend jaundice baby. so esoknya mama pon datang lagi. Alhamdulillah this time nurse pro yang amek darah baby. baby mama xnangis langsung pon. pastu bila jumpa doc, reading jaundice naik lagi, 266. doc kata kalau lebih 300 dah kena duk bawah lampu. mama taknak biarkan anak mama duduk bawah lampu!!!!!

so mama sms kawan-kawan mama tanya apa ikhtiar lain selain monitor trend jaundice kat klinik. maybe ada benda lain yang boleh baby@mama makan untuk reduce the readings. dalam masa yang sama, Alhamdulillah, Arsyad Hadi dah minum banyak. kadang tu sampai sejam duk menghisap je. even mama sakit pinggang duduk lelama bagi dia susu (sebab mama kan kena caesar), tapi mama tahan demi anak tercinta. papa pon sian tengok mama menahan sakit, sanggup dia picit-picit & urut-urut pinggang & badan mama walaupun mata dia terlelap. hehe. love you papa!

petua 1 mama dapat, cari sengkuang cina. rupa sengkuang cina kecik je, macam bawang kecik. buang kulit, tumbuk sampai keluar air. air tu kendian kasi baby minum. buat sekali pagi, sekali malam.

petua 2, kasi susu formula macam S26 ke, Mamil ke, apa-apa je lah. huiiii. ni mama rasa failed lagi sekali. mama baru berazam nak bagi exclusive breastfeed pada Arsyad Hadi. tapi takpelah. mama cuba jugak even setin kecik tu RM30 lebih. tapi nenek Arsyad Hadi belanja. hehe. tengkiu nenek!

last try, jumpa pakar kanak-kanak Dhillon kat Seremban. doc akan kasik ubat besar taik idung (serius kecik) untuk baby makan selama 3 hari pastu datang balik jumpa doc untuk tengok new reading. cara makan ubat, larutkan ubat tu dalam air suam, kendian kasi baby minum pakai sudu.

FYI readers, semua cara ni mama try. & yang paling mujarab, lepas baby mama makan ubat dari doc Dhillon. bayangkan daripada reading 235 boleh turun jadik 135 lepas habis semua ubat Arsyad Hadi minum. (FYI, start jaundice's reading is 160) so now Arsyad Hadi is free from jaundice!!!


hi aunties, tengok kulit saya dah takde tompok-tompok merah!! tengkiu mama!!

p/s : sesape yang ada kat Seremban, klinik pakar kanak-kanak Dhillon ni betul-betul sebelah church besar yang kat Wisma Punca Emas tu. cubalah.

25 comments:

Farah Liyana said...

comelllll!!!!!!

youramirah said...

tengkiu aunty farah (wah aunty ok!) hehe.
bila aunty farah nak datang tengok saya ni? =P

Mimy Hamid said...

nampak dah kulit putihnya....ok mira tq bg tips jaundice...berguna nanti ni buat akak

youramirah said...

alhamdulillah dah sihat dah budak tecik ni.
ada lagi dua tips saya dapat kak tapi saya tak buat so tak tau la sejauh mana keberkesanannya.

1) cari susu kambing fresh. biasa ada kat org yg ternak kambing. xde dlm market biasa ni. dapat kasi kat baby setitik dua pon jadi la. tp saya xtry sbb xtau kt mana ada org ternak kambing. huhu.

2) air basuhan beras ketiga, campurkan dalam air mandian dia. tapi saya xtry sebab mak saya kata takut miang kat baby.

mummy_ayu said...

entry dah siap...http://mummyayu.blogspot.com/2011/11/mommys-little-manfinally-kita-bersua.html

:-) harap2 leh jumpa lagi pas nie...

Ina @ Adzlina said...

comel baby arsyad ni... insyaalah jaundice tu sembuh cuma kena selalu pantau pencahayaan..tidur bawh lampu kalimantang.. sebab dgn cahay tu dia dapat energy utk badan saya.. itu mengikut pembacaan saya dan pengetahuan drpd saudara mara yg anak kena jaundice.. semoga arsyad membesar dgn sempurna dan sihat walafiat...

youramirah said...

ina,

Alhamdulillah Arsyad takdelah sampai kena duk bawah lampu. tak sampai hati nak tengok dia terbaring camtu. huhu. tq sebab mendoakan Arsyad. nanti Arsyad doakan aunty plak ye. =)

Unknown said...

samalah pengalaman kita..anak saya pun kena jaundice 15 hari..hari2 nangis dan berdoa supaya anak tak masuk wad lagi..mcm2 petua saya guna..last sekali mkn ubat juga yg mujarab..bg yg duk area kuala trg ubat jaundice boleh dibeli kat klinik wan saleha dkt masjid putih..

youramirah said...

unknown,

betul betul betul. kita nak yg terbaik utk anak kita. tu sbb kita usaha macam2 smpai xtau yg mana satu menjadi. jauhnye awok di ganu. =)

salam kenal. =)

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

Feel free to visit my page; http://drgolf.info/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=191927&Itemid=0

Anonymous said...

It's going to be end of mine day, but before ending I am reading this impressive post to improve my know-how.

Stop by my blog - http://namescapes.Us/Index.php?option=com_Blog&view=comments&pid=632&Itemid=0

Anonymous said...

Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through
your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums
that cover the same topics? Thank you!

Stop by my web site - buy solar panels canada

Anonymous said...

I was recommended this blog by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

Here is my page ... stretch mark lotion

Anonymous said...

Highly energetic post, I enjoyed that a lot. Will there be
a part 2?

my web-site :: http://manganetwork.freehostingcloud.com

Anonymous said...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up and the rest of the website
is very good.

Look at my website www.islacristina.es

Anonymous said...

Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked
submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again.
Regardless, just wanted to say wonderful
blog!

Stop by my web blog; buy solar panels directly from china

Anonymous said...

For the reason that the admin of this site is working, no question very soon
it will be well-known, due to its feature contents.


my homepage :: usability.hut.fi

Anonymous said...

I will right away take hold of your rss feed as I can't to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you've any?
Please permit me realize so that I may just subscribe.
Thanks.

my webpage - stretch mark removal and home remedy

Anonymous said...

I am regular reader, how are you everybody? This article posted
at this site is genuinely nice.

Here is my web page: Http://Wikicookrecipe.Com

Anonymous said...

Touche. Great arguments. Keep up the great spirit.


Also visit my web-site: chienlibre.flbf.org

Anonymous said...

Why users still make use of to read news papers when in this technological globe everything is existing on web?


Here is my webpage ... survival kit for family

Anonymous said...

I couldn't refrain from commenting. Very well written!

Also visit my homepage: http://www.rubybyexample.org/index.php?title=Maternity_Stretch_Markings_-_How_You_Can_Prevent_Them

Anonymous said...

Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However
I am experiencing problems with your RSS. I don't understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

Also visit my blog - solid-cart.com

Anonymous said...

A person essentially help to make significantly posts I'd state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to make this actual put up amazing. Wonderful activity!

My page; belarus.im

Anonymous said...

I don't know whether it's just me or if perhaps everyone else encountering issues with your
blog. It appears as though some of the text in your posts are running
off the screen. Can someone else please provide feedback and let me
know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I've had this happen previously. Cheers

my website mederma stretch mark therapy

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up