Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Tengah Hot

hmm. cane nak mula ek? mama kat join grup Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan kat FB. so kat situ semua ilmu yang berkaitan dengan Penyusuan Susu Ibu (PSI) ada dalam tu. oh, ni closed group ye. lelaki takleh join. pompuan je. hehe. sebab kan bab BF ni sensitif to certain LELAKI yang suka layan PORN. dah dipikirnya kita yang BREASTfeed anak ni pon melucah jugak. pejadahhhh??? ok takmo marah-marah, kita sambung k.

lately, ramai pulak yang discuss pasal isu feed anak through Formula Milk (FM) disamakan dengan status anak lembu sebab FM diperbuat daripada susu lembu. NONSENSE. kesian pada ibu-ibu yang tak cukup rezeki tu dilabelkan bagi SUSU LEMBU kat anak. yep, I'M NOT AGAINST ANY FM BUT AS LONG AS I HAVE MY OWN MILK, I WILL SAY NO TO FM. clear kan? mama tak kata yang sape bagi FM pada anak tu loser, tapi mesti ada sebab kenapa ibu tu bagi anak dia FM kan? not simply self-declared susu dah kering, susu takde, nipple inverted etc. banyak cara nak troubleshoot masalah susu badan ni tapi ye lah, as working mother kita pon penat seharian dengan keje, mana nak kejar submission, nak kejar pumping session lagi. hmmm. mama tabik betul pada sesapa yang boleh pam every 2 hours tu. persoalannya,

bos tak marah ke?
kalau bos tak marah pon, colleague tak sound ke?
ataupon takde rasa bersalah apa-apa kejap-kejap lesap pegi pam?

huhu. must be ada yang marah mama pasal benda ni. ye lah, kadang bila kita obsessed sangat sampai kita ignore benda lain. sama la macam dalam kes ni, bila seorang ibu yang fikir dia sangat hebat dapat BF anak, sampai MEMPERLEKEHKAN ORANG LAIN yang bagi FM.

for me, this issue is VERY sensitive. sebab ada working moms yang tak boleh cope on pumping schedule, slowly milk production pon menurun. rezeki setiap orang kan tak sama kan? so kenapa nak memperlekehkan rezeki orang lain? jangan la sebab susu kau berpeti-peti, untuk omak yang susunya sendu begini kau lekehkan. tak baik tau! ada jugak orang yang susu dia banyak sangat, tapi baby intolerence pulak. kan dah kata, ujian Allah itu berbeza. bila kau lebih kat sini, tak semestinya kau lebih semua benda. get it?

setiap orang ada reason yang tertentu. apapun, SUSU IBU TETAP TERBAIK. nak BF anak pon mesti ada ilmu oi. ilmu nak pam susu, ilmu nak simpan susu, ilmu nak elak bengkak susu, ilmu nak tau baby kenyang susu, macam-macam lah. bukan takat selak, sumbat, sendawakan anak je ye. =) so pada semua kaum hawa, carilah ilmu tentang BF ni. ada sebab kenapa Allah jadikan BREAST pada kita. manfaat pada zuriat kita yang mana boleh buat pahala itu berpanjangan. pada yang belum kawen tu, tanam niat dari sekarang, dah kawen nanti, bila ada anak sok, nak BF anak. insyaAllah, dipermudahkan.

mama nak bagi nasihat pon bukannya stok berpeti-peti, takat ada lebih sebotol dua untuk bekalan hari esok je. ye lah, mama lambat sedar pasal ilmu BF ni. sebab takde surrounding pasal BF ni. plus mama kan anak sulung, so paham-paham sendiri lah.

kalau mama tau BF ni hebat,
memang mama dah kumpul duit untuk beli the best pump supaya jimat masa pump di office.

kalau mama tau BF ni boleh kuatkan antibodi baby,
memang dah lama mama kumpul duit beli SHAKLEE supaya dapat hasilkan susu yang lebih berkualiti.

tapi bukan la bermaksud mama dah terlambat untuk semua tu, cuma terkilan sikit la sebab lambat tau pasal INDAHNYA BREASTFEEDING, so tak banyak preparation dapat buat especially tak buat stok dalam pantang. even join ante natal class pon bukan focus on BF saja. takpe, sekarang mama dah tau sikit-sikit pasal BF, so next baby boleh la mama apply semua teori tu ye.

please, to new mothers, feed your baby with your one & only milk for at least 6 months k. =)

15 comments:

Mimy Hamid said...

I love breastfeed..cuma tak konsisten masa pantang tu yang rasa menyesal sedikit tapi tak mengapalah ada hikmah ...akak pun dinasihatkan tidak fully bf..kena campur...coz my ubat dikhuatiri ada effect lactacion...

ada satu ayat KIM ..menyentuh hati katanya.."Baik susu Lembu, susu Kambing, susu ibu semua itu hak Allah..mengatakan salah satu tak baik sama la kita mencela ciptaan Allah..ciptaan Allah semua adalah terbaik dan sempurna..yang membezakan susu ibu adalah manusia dah tentu paling baik..so jgn obses dan kelebihan kita dan pandang rendah susu ibu,,tak ada satu pun hak kita..semua kepunyaan Allah"

eraerzarusli said...

Sis...

Maaf sangat2 mengganggu.

Lecture by YABhg Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, regarding breastfeeding, life and health this coming Aug 6, would you be interested to join?

Bayaran masuk RM20 sahaja.

Regards,
Era

p/s: mohon bgtau kwn2 juga, ya.

http://www.facebook.com/events/378353562218221/

Fifi said...

isu susu memang tangah hot sekarang ni.. hehe.. saye sokong.. as loang as kite mampu bagi susu kite dekat baby teruskan lah.. saye pon ahli KIM.. baby baru 6m+.. doakan saye dapat susukan baby selame yang mungkin (within tempoh penyusuan)..

salam kenal dari fifi.. ex-TTCian yang da ade baby jugak..

AuraFIza said...

True! As long ada susu sendiri, bertahanlah menyusukan anak dengan susu badan. Susu ibu adalah susu terbaik :)

Anonymous said...

Hi to every one, as I am actually keen of reading
this webpage's post to be updated regularly. It consists of good material.

My web site ... family survival kit uk

Anonymous said...

Great post! We are linking to this great post on our site.
Keep up the great writing.

Check out my page :: buy solar panels roof

Anonymous said...

It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
I've read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

Feel free to visit my page - mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how concerning unpredicted feelings.


My web site: com.ua

Anonymous said...

I think the admin of this website is genuinely working hard for his web page, for the reason that here every material is quality based material.


Also visit my weblog: buy cheap solar cells online

Anonymous said...

Everything is very open with a clear clarification of the issues.
It was definitely informative. Your site is
very useful. Many thanks for sharing!

Feel free to visit my web page ... stretch Mark creams

Anonymous said...

This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader
entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved
to start my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job.
I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
presented it. Too cool!

Visit my web page ... mederma stretch mark therapy reviews

Anonymous said...

I think the admin of this web site is actually working hard in favor of his web site, as here
every data is quality based data.

My blog post :: stretch mark Removal and home remedy

Anonymous said...

I feel this is among the so much vital info for me. And i'm glad studying your article. However should remark on few general issues, The website taste is wonderful, the articles is in point of fact excellent : D. Good activity, cheers

Here is my web blog :: Massimolocatelli.Com

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts on how to get rid of stretch marks for black women.
Regards

Anonymous said...

Hello, I enjoy reading all of your article.
I wanted to write a little comment to support you.

Here is my blog - wiki.slackware.se

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up