Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Breastfeeding Ni Trend Ke?

BREASTFEEDING IS NOT A TREND OK, IT'S A SUNNAH!

dah dua hari saya mempertahankan isu breastfeeding di FB. it's started bila saya post link Kutu Medela Freestyle ni. oh ekceli susu saya dah start merudum, so I thought it is a time to change the breastpump. saya kan pakai manual, saya sangat struggle dengan pam manual. Alhamdulillah, in almost 6months, saya berjaya FULLY BREASTFEED MY TOMBAM ARSYAD HADI. kira dah grad la ni. haha. ok cite pasal pam tu lenkali k. nak cite pasal isu ni.

it is started when a friend of mine, yang belum kawen interested dengan pam ni. so saya usik-usik la dia, ko nak pam mende? hahaha gitulah. pastu berlarutan la bincang pasal breastpump. but bear in mind, we are talking about breastfeeding & breastpump ONLY!

hari keesokannya, saya post pulak link  pasal solid food. ajak papa beli broccoli to start buat puree. tengah-tengah best bincang ni, tetibe ada mamat ni nyampuk, something like this (nak printscreen tapi tak koser mak) :

baguslah bincang pasal benda ni. rasanya tak elok bincang pasal pam-pam ni. elok di private kan post sebegitu. semoga ada rasa malu. saya sebagai lelaki dan juga suami turut malu. tak semua benda boleh dibincangkan/dipost di FB.

damn you! he is a father of 3 yo son, supposed faham keadaan ibu yang bf anak. tapi ini tak, dikata pulak saya ni tak malu bincang pasal breastpump & breastfeeding on FB. pe kess??

saya memang meletop time tu. saya bukannye mencarut. saya kata;

benda ni universal. semua orang mesti tau. kadang-kadang kita malu nak tanya kawan, ktia google. kalau takde orang discuss pasal isu ni, camne nak gain info?

like me & papa we're both soooo into exclusive breastfeeding, sebab since join all ante-natal classess dah exposed pasal breastfeeding. lagipun, it's a bonding time with baby yang memang saya & papa tunggu-tunggu. why bother?

pastu dia salahkan freedom of speech pulak. dia kata;

nanti jangan salahkan anak kalau google WHAT IS SEX? he is just curious. what a pity boy.

kepala hotak dia compare BREASTFEEDING dengan SEX! saya dah malas nak membebel dalam english lagi. haha. it's true! saya ngadu kat hasben. luckily dia pon menjadi 0, pengaman keadaan. saya stop komen on that post.

tapi semalam, saya buat post baru pulak;

I AM A FULLY BREASTFEED MAMA & I'M PROUD OF IT. FOR THOSE WHO DIDN'T SUPPORT LIFE OF BREASTFEEDING, PLEASE, I DON'T EVEN NEED YOU. I'M NOT TALKING CRAP, IT IS STATED IN AL-QURAN & WE AS A MUSLIM (EITHER MALE OR FEMALE) MUST READ AND UNDERSTAND. AS LONG AS I'M NOT DOING DOSA, ENOUGH FOR ME AND MY ENTIRE FAMILY.

pastu tepek sekali link pasal Nikmat Air Susu Ibu by Sarakids Blog. hamek koooo, sampai 72 komen di situ. hahaha. ramai plak yang support mama. yes! I won this issue!!

saya tak salahkan pada sesiapa yang beri anak susu FM, saya tau everybody's condition@rezeki tak sama. tapi, saya mempertahankan isu bf anak sebab saya ada susu saya sendiri. even susu saya takde la sampai nak beli deep freezer, but still enough for my tombam.

alaaa, cite pasal susu merudum nanti eh? tunggu mama beli pam baru. hehe. =P

17 comments:

Mimy Hamid said...

akak baca gak pasal komen komen itu di FB...breastfeeding bukan trend tapi wanita dah semakin peka dah tau kepentingan susu badan...dulu mungkin tak tau cara nak simpan..nak buat apa...mulia tau menyusukan anak ni...meringankan beban suami pun yer jugak..tak payah beli susu tin

p.s: lama awk bertahan ngan manual yer...akak dah surrender...smpi 3 bulan ngna manual...now dah ada pam baru...tunggu nanti review...rezeki Fayel jugakk

youramirah said...

hoh kak mimy, lupe lak kita fren kt fb kan. kikiki. mmg panas je saya dgn mamat ni. ntah apa masalah dia dgn breastfeeding & breastpump ntah. jgn sampai saya korek tanya wife ni breastfeed anak ke x kang naya je kan? huhuu.

saya mmg sgt struggle kak! banyak kali gak susu tak cukup, lunch time balik umah topap susu. latest, semalam papa dtg ofis saya amek susu, tolong hantarkan ke bbsitter. org yg tau hargai susu ibu je yg faham kan?

wow dah ada pam baru! review cepat. hehe.

Ren Din said...

Kadang2 orang memang tak berapa nak faham. Yg lagi best, sibuk nak menyampuk! Abaikan orang2 camtu. Perabis kederat je.
Teruskan, teruskan menyusu exclusively!
Btw, anak kamu tembam sekali! GERAM! =P

youramirah said...

hi ren din,

tahu tidak apa. =) purposely mmg saje nk buat public sbb ramai adik2 nak kawen ni, baik kita encourage diorg utk bf kan? i knew i ada few silent reader (matiklah pengsan), so utk org2 camni lah kita nak educate. yg xsetuju, diam2 sudah la kan? eeee.

insyaAllah, tak pernah terniat di hati untuk pilih FM mana yg elok. selagi susuku menitik, selagi tu say no to FM! =)

btw, tombam keturunan ok. hahahaha

hikari said...

wah amirah.. sangat bagga ngan u tau..
even kat opis ni ade je mak2 n akak2 yang sudahpun berderet2 anaknye pun masih berfikiran tertutup bab pam2 susu di opis ni.. memalukan katanya.. siap ckp, "eee.. geli nye simpan susu2 ibu ni.." itu perempuan pulak tu..

youramirah said...

hi hikari,

tunggu masa je eh? selamattt! hehe. enjoy saat2 contraction ye. hihi.

eh, ada lg org gitu? memalukan apanya? gi kompang kt telinga dia, dada bukan aurat ye. bukan nak tunjuk kt dia pon. takat terselak sikit, tak dosa lah! (refer to wanita sesama islam la ye. kang ada yg quote ayat ni mati den!)

luckily kt ofis saya ni 80% umur bawah 35 yo. kt surau klu tgk yg selubung2 tu semua tgh projek tenusu. hihi.

geli dgn susu ibu? *nonsense*

doa & tekad dari sekarang utk bf anak k! rindunye nak buncit. hehehehehe

dinashuz said...

ya Allah rasa nak lepuk kepala mamat bangang tu eventho dina x kenal dia.. apekah bodoh ckp benda mcmtu? n mcm x percaya mamat tu is a father... aduhhh, sungguh ignorant! biasalah... dina pun ade je org tanya, ni yg tanya slalu bapak2 ni.. eh, anak kau masih menyusu badan? kenapa eh? padahal anak dina baru 8 bulan kot... dina malas nak ckp panjang2, kdg2 just ckp je, susu badan kan susu yg terbaik utk baby. pastu nanti org duk buat muka slack. dia nak bg anak dia minum susu lembu silakan kite nk kutuk pun tp dia bkn main nak kutuk kita mcm kita kedekut nak beli susu utk anak. dat time for us to buy formula milk will come. but for now, selagi kita mampu berjuang utk maintain our milk production, apa salahnya fulfill tuntutan agama.. utk susukan anak selama 2 yrs betul x? haihh semoga lelaki2 esp bapak2 kt malaysia ni timbul kesedaran sikit psl bf.

youramirah said...

hi dina,

haha. saya yang kenal ni lagi la geram. hmmm. tu lah pasalnye, kt ofis ni pon selalu pam kt surau, ada cleaner tu tanya, xrosak ke dada kalau pam? haha. jawab dengan senyum je. kt indon takde pam ni agaknye kot? haha.

ya betul, masa utk fm tetap akan datang. saya xsangkal. tapi selagi susu badan ni menitik, I'll make sure my baby will have it.

*rasanya kan, org2 yg menanya tu mesti dia dh sogok fm kan?*

Jajachentadia said...

saya suke isu nie...

saya pon tengh lalui ...
geram sangt kat orang yang ngasuh baby khayla
selalu yang baby saya x sesuai pakai susu yg simpan...
suke ati je...die nak suh kiter kasi susu fm plak...
tapi sya tetap petahan kan nk kasi susu bdn saya selagi susu masih ade...
kakak saya jadi penyokong kuat sya sekarang...
hopefully sangt pas nie dye x bisng lagi..tapi kalo saye dengar siap la...x kire sedara ke tua ke muda ..i will sound u..!!

youramirah said...

hi jaja,

hmm. saya pon penah lalui perkara yang sama.
susah nak fahamkan dia. tapi kita kena berkeras jugak la. saya buat dekkk je even dia dah ulang banyak kali. haha. last-last dia senyap sendiri.

keep on bf ye! bf rocks! hehe

Anonymous said...

Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved browsing your blog posts.
In any case I'll be subscribing in your feed and I'm hoping
you write again very soon!

Also visit my blog: mederma stretch mark therapy reviews

Anonymous said...

constantly i used to read smaller content that as well
clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this place.


Also visit my homepage; wiki.developers.webs.com

Anonymous said...

This page definitely has all of the information I needed concerning this subject
and didn't know who to ask.

my page :: family survival kit jason

Anonymous said...

Hurrah! At last I got a webpage from where I be capable of genuinely take valuable
information concerning my study and knowledge.

Also visit my site: cleberlima.com

Anonymous said...

I know this site presents quality based content and additional data,
is there any other web page which provides these kinds of
data in quality?

my homepage; http://organwiki.org/index.php?title=User:Thelma144

Anonymous said...

Thanks in favor of sharing such a pleasant idea, article is pleasant, thats why i have read it completely

Feel free to surf to my site ... 4shoptv.com

Anonymous said...

each time i used to read smaller articles that as well clear their motive,
and that is also happening with this post which I am reading at this place.



Here is my blog post ... stretch mark lotion

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up