Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Celebrating 6 Months With Solid Foods

Cerelac Gandum & Madu : Besar untuk bagi bbsitter, kecik untuk kat umah

Farley's Rusk : Orange untuk bagi bbsitter, Original untuk kat umah

Broccoli Puree : pagi tadi punyo. bubuh dalam bekas First Year yang beli haritu. ada entry kat SINI.
dengan rasminya semalam Arsyad Hadi si tombam dah 6bulan ye ibu-ibu. macam tak caya je kejappppp je si tombam tu dah sebesau ini. hmmm. semalam pon mama dengan semangat yang jitu telah membeli belah makanan untuk Arsyad Hadi.

ekceli selama ni dah beli Cerelac tin kecik & biskut Farleys kotak kecik. rasanya dah dua minggu gak la. sebabnya kan aritu susu mama dah sikit. hukhuk. sekarang Alhamdulillah dah kembali normal, even takde la mencurah-curah macam time pantang, tapi cukup untuk sehari. =)

time Arsyad 5 bulan lagi, babysitter dah pujuk saya belikan Cerelac ni. dia kata abes menjejes air liur budak tu. kalau tengok orang makan, dia siap boleh jilat-jilat bibir dia lagi. seems lapar kan? tapi saya tangguhkan 2 minggu. buat dek je bila opah tu pujuk. huhu. pastu bila dah lagi 2 minggu Arsyad nak masuk 6 bulan, saya beli jugak Cerelac tin kecik, biskut Farleys kotak kecik, brokoli sekuntum. tapi saya just bagi Cerelac dulu kat opah. dia kata dia masukkan sesudu kfc kt dalam botol. pastu dia lubangkan sket hujung puting tu. tapi keadaan totap samo. Arsyad memang nak makan!!! haaaaaaaaaaaaaaa...

mama dah serba salah. kan orang dok gebang sana sini solid food will only started when the baby turns 6 months kan? dah tu gimana? hmmm..minggu ke tiga (lagi seminggu nak masuk 6 bulan), mama bagi kat opah, sekotak biskut Farleys tu. mama tanya camne opah bagi makan? opah masukkan air masak & biarkan biskut tu kembang & suap Arsyad. mama dah nak jerittt, AIR MASAKKKK?? hoho typical new mom memang gini kot ek? takut dengan benda baru nak bagi kat anak. tapi elok je Arsyadnye kumuhan. mama senyum sebab anak mama pandai makan dah. hehe. =)

Isnin lepas, mama start buat broccoli puree. kenapa broccoli? sebab mama tak makan sayur, so mama google la puree yang suitable dengan 6months baby, one of ialah broccoli. so Arsyad makan sayur banyak-banyak k, mama tak makan sayur. hahaha boleh? =P

pastu mama tanya opah cane opah bagi Arsyad makan puree brokoli tu? opah kata, masukkan sekali dalam Cerelac. pandaiiiiiiiiiiiiiiii. bagus bagus. tak sia-sia RM300 papa. eh? latest, petang semalam opah pesan kat papa, Arsyad Hadi makan habis yang 'hijau' tu. beli la lagi. hehe. 'hijau'? broccoli la opah!

so semalam mama beli stok makanan Arsyad Hadi, sekali dengan dua kuntum brokoli & carrot. tapi kan orang kata elok ikut 4 days rule. maknanya kita test anak kita selama 4 hari dengan makanan tu, kalau dia hadam elok, tak kembung, kumuhan ok, kira ok la. kalau within 4days tu ada something wrong, maknanya makanan tu tak suit dengan dia. so try makanan lain pulak yep. so far dah dua hari Arsyad makan brokoli, no problem. tapi mama tak nampak lagi Arsyad punya kumuhan hijau, agaknye berkumuh di umah opah kot. haha.

kat sini mama nak tunjuk pada ibu-ibu yang plan to start their solid food. cenggini :

Oragnic Broccoli : 166gram = RM3.49. meheiiii weh! semalam beli yang tak organic, dua ketul camni dapat RM4 ++.
tapi better organic dok?

patah-patahkan dahan tu supaya jadik kuntum-kuntum gini. rebus dalam periuk ye.
nak tau dia dah empuk tengok kaler hijau dia lain macam sket.

pastu masukkan dalam blender. dalam jar yang bukan blend cili tau.
mama dapat 3sets of blender time kawen dulu. time ni la baru nak guna. after 3years ok! =P
oh, tos air rebusan tu, blend broccoli with EBM.

dapat la 3 bekas kecik gini. ok la for starter kan?

tengok ini tombam. sengih dengan hijau-hijau kat mulut. hehe.

hoho budak ini musti ada katun kat tepi untuk lekakan dia. tu tengah tengok sinchan.
tapi pelik, dia ni suka tengok katun kt 'tv kecik' tu je rather than real tv. apsal eh?

so gitu la celebrationnye. anak anda bagaimana? selamat mencuba. hihihi

14 comments:

Kami said...

nk tnye heinz tu halal ke x eh? huhu mcm takut plak ade terbca yg xhalal n ade melamin.. huhu

youramirah said...

haiyak, xterpikir pulak kan? hmm..balik ni nak check la. kt halal jakim xde la pulak. uwaaaa...
tp sib baik cerelac listed. huhu

Waniey said...

allaaaaa,,apsal sume bdk kuat mkn nih..haeqal da 6bln lebih suap mkn main2 jerrrrr..lagi suke gntel susu umi dia...i da try puree buah,rusk,bubur nasi sume dia pandang sepi...haihhhh..nasib badan semangat,, da 8.5kg.

youramirah said...

wanieyyyy,

dah 8.5kg???!! haiyo, awatnye berat nih. jeles tau. acad lom cucuk lg, jumaat ni appointment kt klinik. xsabo nak tengok berat bape. huhu.

ekceli kita pon xreti sangat suap acad, tapi bantai je lah asalkan masuk mulut dia. kikiki

dinashuz said...

Mira, try bagi Arsyad rolled oats / brown rice yg dikisar halus, lebih banyak khasiat drp cerelac =) pastu mix with susu, and puree sayur/buah.

youramirah said...

hi dina,

betul betul. nak jugak try buat sendiri tp paham2 je lah, xtercapai sana sini. hehe.

btw, awak ada resepi? nk jengah jap la. =)

Anonymous said...

Heya i'm for the first time here. I came across this board and I in finding It really helpful & it helped me out a lot. I am hoping to give one thing again and aid others such as you aided me.

Here is my homepage :: mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

Hello there I am so happy I found your blog page, I really found you by error, while I was
looking on Google for something else, Nonetheless I am here
now and would just like to say many thanks for a incredible post
and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through
it all at the moment but I have saved it and also included your RSS
feeds, so when I have time I will be back
to read a lot more, Please do keep up the excellent b.

Have a look at my website: Laser Stretch mark Removal

Anonymous said...

With havin so much content do you ever run into any issues
of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content
I've either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off? I'd really
appreciate it.

my blog grabb.pl

Anonymous said...

This is my first time visit at here and i am truly impressed to read all at one place.


my blog post: family survival kit for sale

Anonymous said...

After looking into a few of the blog posts on your web
site, I really appreciate your technique of blogging.
I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
Take a look at my web site as well and tell me your opinion.


Have a look at my site: buy solar cells From China

Anonymous said...

I've learn some excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make such a magnificent informative site.

my weblog: mederma stretch mark therapy reviews

Anonymous said...

I believe what you posted was actually very logical.
But, consider this, suppose you added a little information?
I mean, I don't wish to tell you how to run your blog, however what if you added a post title to possibly grab a person's attention?
I mean "Celebrating 6 Months With Solid Foods" is kinda vanilla.
You ought to peek at Yahoo's home page and watch how they write news titles to get viewers to click. You might add a video or a pic or two to get people excited about everything've got to say.

Just my opinion, it might bring your blog a little livelier.



Feel free to surf to my website :: edu-sud.org

Anonymous said...

Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks,
However I am experiencing troubles with your RSS.
I don't know the reason why I can't subscribe to it.
Is there anybody getting similar RSS issues?
Anyone that knows the answer can you kindly respond?

Thanx!!

Feel free to surf to my website - http://pigskinzone.com/

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up