Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Memang Macam Ni Eh?



habit baru sejak ada gigi ni. kecik-kecik ok la ye Acad buat gini. dah besar nanti mama jentik nanti. =D memang macam ni eh kalau baby dalam proses nak tumbuh gigi? time 5bulan dulu air liur dah macam air paip. baju memang basahhhhh je manjang. pastu bila tumbuh gigi seketul, kurang sikit. la ni dah ada 3 ketul, dok la main-main lidah gitu. sib baik comel. hehe.

mama ada jumpa Baby's Tooth Chart kat SINI. boleh print katanya. nanti print eh. track our baby's tooth development. kelas kan? mak-mak kita dulu ada buat cenggini tak? I bet takdok! hihihi. rupe Tooth Chart tu cenggini :


macam blur sket eh? huhu.

ok ni yang clear tapi bukan gigi badak la. =P

mama ada jumpa satu artikel kat SINI, berbunyi begini,

There are 20 milk teeth, ten at the top and ten at the bottom. Teeth usually erupt in pairs from the front of the mouth to the back, the bottom pair arriving a couple of months before the corresponding top pair. Although the age at which babies begin to teethe and the rate at which it proceeds differ greatly, the chart below indicates the order in which teeth usually appear.

If your baby bites when breast feeding, you could discourage this by immediately taking away the breast. This will teach your baby that biting interrupts feeding!

ada banyak lagi article pasal teething process ni. klik SINI.

seronok jadi mak kan? rasa happy je bila tengok progress anak. kalau dulu cikenit je muka blur, tapi sekarang ya ampunnn, dah makin bijak pandai. sekarang Acad sangat sangat sangat manja. dengan mama especially. orang tua kata baby yang breastfeed memang manja terlebih dengan mak. ada logiknye jugak, sebab dok bau ketiak mak je kan? hahaha. kalau mama balik keje kadang-kadang kat pintu tu mama dah dengar suara dia nangis-nangis ke merungut entah. pastu bila mama masuk rumah je bagi salam, terus toleh, sengih dan-dan tu merangkak laju-laju nak gi kat mama. belum sempat nak bukak tudung lagi dah nganga mulut nak minum. adeh. papa kata,

takpe. kita susah-susah sekarang. nanti Acad dah besar, dia senangkan kita pulak insyaAllah.

ewah, bertouching-touching pulak laki mak ni. kadang tu mama nak ke dapur pon dia nangis nak ikut, mama nak mandi pon nangis nak join, mama nak berak pon nangis. aiyohhhh! Acad punya nangis macam protes siap tunduk-tunduk lagi. huhu. bila papa amek nangis lagi. tapi bila mama amek, tetibe macam magnet pulak. terus senyap, siap gelak lagi. padahal air mata meleleh-leleh tu. sian papa. jangan la terasa papa sayang, Acad bau susu je kat mama ni. hehe. sudahnya memang tak mandi le mama. haha. nak mandi harus tetengah malam time dia dah tido. tu pun kena mandi slow-slow. budak ni telinganya nipis masyaAllah. bayangkan mama on kipas pon dia dengar. hai la anakkk. ingatkan time dalam perut je suka terkejut-terkejut, rupanya dah keluar pon sama ek. huhu.

apa pun, syukur Alhamdulillah atas kurniaan Arsyad Hadi pada mama & papa. banyak benda baru yang mama & papa belajar dari hari ke hari. kalau dulu tengok anak orang menangis kita kata bising la, mak dia tak pandai jaga la, tapi bila ada anak sendiri baru kita faham, ooo, maybe baby sakit perut kot, maybe baby kembung kot, maybe baby lapar kot, maybe baby susah nak berak kot. kan?

mama tau ada TTCian yang baca blog ni. jangan sesedih k. masa awak akan tiba jugak nanti. Allah sedang menguji. bertabahlah. kadang-kadang kita perlu berkorban untuk dapatkan sesuatu. kenalpasti apa punca masalah, bertindak untuk atasi masalah. macam mama dah tau punca TTC sebab stress, mama resign. after two months resign, terus melekat koooo. =) SMILE beautiful ladies!

7 comments:

Mimy Hamid said...

hidup mama gembira tau ada acad...yeahh...acad dah ada gigi ke..gigit tak bila DF

youramirah said...

kak mimy,

haruslah gigit ok. gigit siap tarik bila nak lepaskan. adoiyaiiii. bergenang air mata menahan sakit. kan kulit nipis kat situ kan. huhu. ni baru 7 bulan, hajat di hati bf smpai 2thn dah penuh gigi la gamaknye kot? cane nak df ni? adehhhhh. =P

Anonymous said...

Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutely enjoying
your blog and look forward to new posts.

Also visit my weblog - laser stretch mark removal

Anonymous said...

Very nice post. I certainly love this site. Keep writing!


Here is my web page want to buy solar panels wholesale

Anonymous said...

Hi all, here every one is sharing these familiarity, so it's pleasant to read this webpage, and I used to visit this webpage everyday.

My web blog; laser stretch mark removal

Anonymous said...

I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or
weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled
upon this web site. Studying this information So i am glad to convey that I have a very excellent uncanny
feeling I came upon just what I needed. I such a lot indisputably will make certain to do not
fail to remember this web site and give it a glance on a
continuing basis.

Also visit my web site ... stretch mark creams

Anonymous said...

Hello There. I discovered your weblog the usage of msn.
This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and
come back to learn extra of your helpful information.
Thanks for the post. I'll definitely comeback.

Visit my homepage - how to get rid of stretch marks

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up