Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Sian Anak Mama

mama kan tengah struggle dengan keadaan nipple yang sakit-sakit ni. so satu hari boleh DF Acad dua kali je, maknanya sekali belah kanan, sekali belah kiri. lain daripada tu, BOTOL! weh serius stress dengar Acad menangis-nangis sebab lapar. bila sua-sua dengan botol tak nak. bukan mama bagi susu FM pon yang dia refused, EBM mama yang dalam botol tu! nampak sangat nak kopek! aaaaa mama sian kat Acad, tapi Acad kena la sian kat mama kan? cakap ngan baby mana la dia paham. at least muka confuse ada la. huhu.

kat umah opah, mama bagi botol biasa, cuma tukar puting je. mama belikan puting cap Doctor Baby. itupon ibu yang suruh. ibu kata takyah beli memahal de. time along dulu pakai puting tu jugak. aaaaaaaa baiklah. time pantang ajar dia pakai Doctor Baby tu makan masa jugak dalam seminggu dua kot. kena paksa dengan mak mertua, mesti ajar dia minum botol jugak, sebab nanti time mama takde senang bagi botol. hmmm. sekarang sila bersedih sebab Acad refused botol kalau dengan mama. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. T_______________________T

orang kata botol Tomme Tippie TERBAEK sebab puting botol tu shape macam breast kita. tapi still silikon lah. tak 'selembut' yang ASLI. hehe. mama bekalkan Tomme Tippie kat opah jugak. opah kata TAK LAKU. nak puting getah Doctor Baby jugak. hmmmmm.

so sekarang bila dalam masalah nipple cracked ni, nak tak nak mama kena SABARRRRRRRRRRRRRR & TAHAN TELINGA dengar Acad merengek. kesian tengok dia meronta-ronta menangis. kadang tu sampai tunduk-tunduk. huhuhu. last-last, papa tanya, ada tak botol yang 'selembut' kulit asli? mama teringat satu brand ni. MIMIJUMI nama diberi.

source : mimijumi.com
ada dua harga untuk dua saiz berbeza :
NOT SO HUNGRY 4oz RM82
VERY HUNGRY 8oz RM87
(prices may differ depends on reseller)

dah namanya Midveli tu kedai runcit kitorang kan, apa lagi, operasi harta karun pon bermula. waaaaaaaaaa, sebesau-besau tu pon TAKDE brand ni. adeh. jangan sampai mama bukak outlet kat situ kang. haha. dah tu takkan nak balik tangan kosong kan? maka, mama decide untuk cuba BREASTFLOW by THE FIRST YEARS.

tengtengteng. beli kat TOYSRUS konon nak pakai voucher. sekali tak valid untuk baby's merchandise. nyampesss! sib baik RM59.90 je.
oh, RM59.90 'je' untuk 3 botol pendek. Acad tak penah la nak minum banyak-banyak kalau pakai botol nih. tu yang mama beli 5oz sudah. nanti nipple mama dah elok, kita bungkus balik botol ni. hehehe. mampu ke nak tahan? ado 16 bulan lagi ni kak oiiiii. =P

percubaan pertama Acad minum EBM guna botol ni, kening berkerut, tapi nyotnyot tapi ragu-ragu. maybe sebab teat dia MUCH MORE SOFTER than Tomme Tippie, tu yang dia ok kot. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii. haa ada tapi tauu! dia minum luak 1oz jeee! aiyoohaiiii. sian dia. tp sian mama jugak la kena tahan bengkak sebab tak dapat DF dia. huhuhu.


oo time nipple cracked ni mama tak dapat nak pam banyak kali. sehari sekali je. sudahnya marmet. sebab bila kena sedut dengan pam pon sakit ya amat, inikan pulak kena sedut dengan Acad. aduhhh. biarlah kita sama-sama berkorban ye Acad ye. pasni Acad nak sedut banyak-banyak sampai kempis pon takpe. mama relaaaaaa. janji, bagi baik dulu k!

dalam sekotak tu ada 3 botol kan? setiap botol datangnya sekali dengan lid. so kalau kita taknak pakai botol tu untuk feeding, boleh pakai untuk simpan EBM jugak. cam gini rupanya,


so malam tadi mama dah selamat pakai tiga-tiga botol ni. weeee. mama bahagikan setiap satu botol dengan 2oz EBM. standby untuk tengah-tengah malam. tu pon tak abes tau! takpelah, at least anak mama tak haus tekak kan? dah dua minggu ni jugaklah mama tak cukup tido, kat ofis tido sampai ternganga-nganga. tu ponn saspek tido nganga sebab perit tekak. adohhh. nape dato tak kejutkan ai? ke dato malu tengok ai tido ternganga? hahah. mama tak tau la sampai bila nak lega nipple cracked ni sebab nampaknya crack merebak panjangggg sekeliling nipple. aduuuuuhh.  doakan mama tak terlintas FM k! huhuu

11 comments:

Mimy Hamid said...

payah gak ek nipple crack menakutkan ..horror laa....fayel pkaiai botol pigeon...tomme tippee buat pamera...eh acad kat umah baby sitter pakai botol apa lak

Cheyan said...

I pun tgh train anak I minum botol..sebab 2 minggu lagi nak naik kerja..3 botol dah cube..avent, mam and fiffy..nampak cam fiffy yg agak boleh..tp nak try jugak yg 1st year ni..

mesti sakit kat nipple crack..huhu..

ieda said...

salam kenal dik

memang kalau x dpt menyusu anak , kita akan rasa sedikit down .. nak2 masalah pada niple ..
x perlah dik , nak buat macam mana ..
kalau dia dah boleh terima susu formula kira dah bagus kan ;)

youramirah said...

kak mimy,
huhu. akak berjaga2 la ye. doa mudah2an xkena cam saya. kt umah bx pakai botol biasa, puting cap doctor baby je. ok je dia minum, kt umah manja terlebih sebab bau susu kat mama. hehe.

cheyan,
sakit wooo. huhu. try la first year. beli sebotol dulu dlm 2o lebih je rasanya. saya aritu gelojoh sangat nampak yg sekotak ada 3botol, xnampak yg satu2 ni. huhu. asalkan bb kenyang cukup la kan. =)

kak ieda,
saya mesti kuat semangat demi anak kan? dah la susah nak dpt dia, dah dapat ni saya nak cuba yang terbaek untuk dia. =)

deyl adham said...

salam.. ank sy dah try botol mimijumi.. tp mcm xsesuai mybe puting nye yg agk keras.. so sy nk jual botol ni.. if pn or sesiapa yg berminat nk beli pm sy deyl_fairy92@yahoo.com botol 8oz rm70 termasuk penghantaran :)terima kasih...

Anonymous said...

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone
to do it for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

Take a look at my webpage buy solar panels spain

Anonymous said...

I'm really inspired along with your writing abilities as neatly as with the layout on your blog. Is this a paid subject or did you modify it your self? Anyway keep up the nice quality writing, it is uncommon to look a great blog like this one today..

Feel free to surf to my web site: wisequiz.com

Anonymous said...

What's up, this weekend is pleasant in favor of me, for the reason that this occasion i am reading this wonderful educational paragraph here at my home.

my webpage :: http://www.boatsandmotors.com

Anonymous said...

We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

Your web site provided us with valuable info to work on.
You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.


Also visit my blog post www.ippwiki.com

Anonymous said...

I do accept as true with all the ideas you've introduced in your post. They're very
convincing and can definitely work. Still, the posts are very
quick for newbies. May just you please extend them
a little from subsequent time? Thank you for the post.


Feel free to surf to my web site :: mederma stretch mark therapy reviews

Anonymous said...

Helpful info. Lucky me I found your website by chance, and I am shocked why this twist of fate
didn't happened in advance! I bookmarked it.

My web page: stretch mark lotion

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up