Doa Untuk Anak Mama Papa

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan
sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain
penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah,
rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada di perutku dengan rupa yang baik, dan
tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.

Ya Allah,
keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Jadikanlah dia sihat
yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah,
panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah
lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat
Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam.

Amin amin amin ya Rabbal 'Alamin.

Babai MODU, Ailebiu SWING

Baru beli MODU bulan lepas, pakai dua kali je. performance tak bagus lah. I mean tak sebagus pam manual Anakku yang mama pakai sejak pantang Oktober 2011. sekarang kan musim merudum sana sini. mama pon terjangkit sekali. plus jadual pumping yang tak menentu, due to kebizian yang tak tentu arah kat ofis ni. our university college in the process to become a full fledge university. so banyakkkkkkkkkkkkk gile preparation nak kena buat untuk present depan ministry. budak RA dah lama takde, tinggal la PA keseorangan bersilat buat keje ni ha.

disebabkan itu, mama kembali ke zaman merudum mula-mula dulu, lunchtime balik kejap untuk topap susu kat opah. sadis weh! opah dok la tanya ni balik semata-mata nak hantar susu ke? mama angguk la. mama tunggu gak dia cakap tak payah la susah-susah, beli je susu tepung. tapi Alhamdulillah BELUM LAGI. ahaha belum lagi ok! takut nanti opah cakap nanti terus naik darah tinggi mama. adoiiiii! kadang-kadang terasa jugak nak beli FM, tapi selagi mama boleh bertahan, mama bertahan. susah macamana pon, mama kena kaji balik macamana nak boost milk semula. dapat buat stok sehari dalam fridge pon jadik lah! =(

disebabkan ketidakcemerlangan MODU itu, mama let go je. mama taknak let go kat sini, sebab kang korang blame aku pulak susu aku tak lebat, ada hati nak suruh orang beli. hihi. so mama jual la pada orang lain. terasa la jugak rugi, beli, pakai sekali, alih-alih jual. ni semua PINK punya pasal la. huhu. plus MODU kan jarang orang pakai, so testimoni memang tak banyak. tapi disebabkan kebongokan mama yang terpedaya dengan warna PINK, terbeli jugak. pastu, padah! =(

selepas seminggu buat research pasal elektrik pam, (oh sebab mama nak dapat susu banyak tanpa makan masa + penat) akhirnya mama pilih MEDELA SWING. mula-mula tergoda dengan AUTUMNZ ULTIMATE, tapi takde orang sekeliling yang pakai la. so kang aku terkial-kial nak pam sesia je. my bff suggest MEDELA FREESTYLE, adoiii memang la the best investment, tapi macam tak rela pulak nak melabur sebanyak tu. so yang sedang-sedang aja, amek SWING aje lah. nak beli online memang best, tapi nak tunggu post lagi, berzaman lah. susu dah semput-semput nih. jadiknye, semalam terjah Midveli, singgah Mom's Care, dapat la pujaan hati yang diidam-idamkan. =)

Standard price @ Mom's Care RM799
Kalau la mama tau terdesak macam ni, mama dah beli time Expo bulan lepas. sah-sah murah kan? dengar cerita time expo FREESTYLE boleh dapat RM1200 je ko. biasa kat RM1500 kalau promo biasa. =( papa punye terkejut harga mahal cenggitu. (psst, sebab mama beli pakai duit mama. kalau mintak dengan papa mesti banyak soal jawab. ye lah, mahal kan? tapi takpe, mama akan proof kat papa yang memang tak rugi beli pam ni!) papa kata kat Acad, Acad kena doakan mama dapat bagi Acad minum sampai umur 2 tahun tau. sian mama. ok, sila tadah air mata sekarang. terharu tau! 

Projek tenusu depan PC sajek!

heh. Dato tengah meeting ni. so boleh la ngepam kat office jek. hihi. tadi sedap-sedap pam, masuk pulak cleaner. sib baik dah cover ngan shawl. tapi mesti dia wonder kemende la natang kuning atas meja berbunyi-bunyi tu. disebabkan dia bangla, so boleh la mama kategorikan dia tak tau pasal brestpump ni. hehe.

4 oz within 5mins uols!
 ni second session. first session tadi dapat 5oz dalam 10mins. tapi tadi buat projek kat surau. segan pulak dengan student-student sebab mesin dok bunyik vibrate zzzz zzzzz. lantak. korang belaja nursing kan? mesti tau betapa pentingnya breastfeeding. =)

>5 oz after 15mins. ok la.
ok la not bad kan dapat 5 oz untuk first time use. pasni kena buat jadual pumping ni supaya berbaloi-baloi dengan harga pam. sampai papa asek la tanya dapat bape botol arini? hukhuk. baru dua botol @ 10oz. Acad minum 21 oz seharian kat umah opah. mana nak cari lagi 11oz nih?? tunggu beberapa session lagi pasni lah. hopefully dapat la lagi 11oz. takyah mama balik lunch time esok nak topap susu. =)

kiri storage bottle Stylo Mama by Sarakids, kanan tak asing lagi, cik Medela.
botol Medela ni gemok sikit lah. bila mama transfer dalam botol Stylo Mama, penuh sampai berlebih-lebih. kurus ek botol Stylo Mama? oh, mama transfer sebab botol Medela ni ada satu jek. botol Stylo Mama tak ngam pulak dengan kepala Swing, so kena la cari alternatif lain. ada yang kata botol Bumble Bee ok dengan pam Medela. 10botol Bumble Bee baru RM30. kalau nak beli botol Medela, 3botol RM69!! pitam mak!!

kesimpulannya, pam ni ok sangat-sangat pada orang yang really rely on manual pump macam mama. bunyi mesin ala-ala vibrate, ok la daripada bunyik mesin rumput MODU. huhu. sungguh berbaloi-baloi! mudah-mudahan SWING ni bertahan la sampai bila-bila, at least sampai Acad 2tahun nanti insyaAllah. =)

11 comments:

Mimy Hamid said...

bagus mira....kagum..akak tak sempat nak lari balik umah...umah jarak jauh la dari opis...dan terpkas sudah topup FM...FM hanya minum sekali sehari saja...masih BF lagi...

youramirah said...

kak mimy,

klu saya kt tempat akak pon saya rasa dah dah topap fm kot. huhu. kita kerja pon untuk membesarkan anak kan. Allah tau pengorbanan kita. =)

D Yatie said...

serius wow wow dan wow! all the best mira...kte~~isk. isk. isk. tak mau cter. sedih pulak baca org lain gigih2 bagi susu ibu kat anak. :(

youramirah said...

yatie,

tengkiu!! takmo sedih-sedih k. rezeki masing-masing tak sama kan. maybe rezeki awak part lain, kita tak tau. apapun, kita dah cuba yang terbaek untuk anak kita. Allah tau tu semua. cheers!

(baru nak study blog awak ni. =) tengsforkaming!)

Anonymous said...

cmne nk tau bila expo akan diadakan?

Anonymous said...

Hi there very nice website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .
. I'll bookmark your web site and take the feeds additionally? I'm
satisfied to search out numerous helpful info here in the put up, we'd like work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

my blog post - buy solar panels uk

Anonymous said...

Howdy! This blog post couldn't be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I'll forward this post to him.
Fairly certain he'll have a very good read. Thanks for sharing!

Have a look at my homepage - http://wiki.cinejeu.net/index.php?title=Uncomplicated_Green_Energy_Help_Anyone_Can_Learn

Anonymous said...

This is really interesting, You are a very skilled blogger.
I've joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I've shared your web site in my social networks!


Here is my web blog; mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

This is a topic that is near to my heart..
. Cheers! Exactly where are your contact details though?


Have a look at my web-site - How to get rid of stretch marks

Anonymous said...

Saved as a favorite, I like your website!

Look into my web blog; stretch mark creams

Anonymous said...

I've learn a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create this sort of excellent informative web site.

Feel free to visit my web blog ... http://sanmateomrfixit.com

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up